Bingo Guide

Lotterispillet bingo har lange røtter også her i Norge. Tidligere kunne man bare spille bingo i spillehaller. Det spilles fortsatt bingo både i bingohaller og i samfunnshus landet over, men i dag har det også blitt veldig populært å spille bingo på nettet.

Fordelene med nettbingo:

  • Du slipper å dra noe sted, og dermed slipper du å pynte deg
  • Du kan spille når du har lyst
  • Ingen hysjer på deg hvis du snakker underveis i spillet
  • Du kan prøve mange varianter av spillet
  • Du kan få teste spillet gratis
  • Du kan være så sosial (eller så usosial) som du vil, med online chat
  • Tallene markeres automatisk, slik at du ikke går glipp av dem
  • Premiene deles ut automatisk, og du slipper å rope ut at du har bingo
  • Automatisk tallmarkering gjør det lettere å spille på mange bingobrett samtidig
  • Det arrangeres ofte konkurranser i chatten

Grunnreglene i bingo

For å spille bingo, trenger du et bingokort (som også kalles bingobrett eller bingolodd). Kortet har fem loddrette rader, markert med bokstavene B, I, N, G og O. Under hver bokstav, er en rekke tall. Når spillet starter, blir det trukket tall. Hvis du spiller bingo i en bingohall, er tallene malt på små baller. Ballene legges i en trommel, blandes godt, og trekkes tilfeldig. Ballene som trekkes, leses opp med bokstav og tall. Spillet går ganske enkelt ut på å markere de tallene du har på brettet ditt. Målet er å markere alle tallene i en rekke, eller å danne ulike mønster på brettet. Det varierer litt hva som er målet, men dette får du opplyst om på forhånd. Det vanker også gevinst for første fulle brett.

Ulike varianter

Bingo finnes i flere varianter. Grunnreglene er de samme uansett hvilken variant du velger. Hovedforskjellen er antall kuler som er i spill. Bingovariantene får navn etter hvor mange baller (altså hvor mange tall) som er i spill. Det finnes både 75-balls bingo og 90-balls bingo, men også flere andre varianter.

Bingokortet

Bingokortet som benyttes i en bingohall er en papirlapp med bokstaver og tall. Disse markeres med en tusj. Det finnes spesielle bingotusjer med flat tupp. Da trykker du bare tuppen mot det aktuelle tallet. Det er alltid fem tall i hver vannrett rekke på bingokortet. Hvor mange tall som er i hver av de loddrette rekkene kan variere etter bingovariant. Den klassiske bingoen har fem tall i hver rekke, slik at tallene danner et rutenett på 5×5 tall. Ofte er minst ett tall markert med en stjerne, og det betyr at du ikke trenger å markere dette tallet for å vinne.

Fordelen med bokstavene er at de gjør det lettere å finne tallene. Det er nemlig ikke tilfeldig i hvilken kolonne tallene er. Den første kolonnen (B) inneholder fem av de første femten tallene i 75-ballers bingo. Kolonne to (I) inneholder fem av de neste femten tallene, og så videre. Spiller du andre varianter av bingo, er det tilsvarende flere tall som kan dukke opp i hver kolonne. I 90-ballers bingo, vil den første kolonnen inneholde tilfeldige tall fra 1-18. Men uansett hvilken variant du spiller, trenger du ikke å lete over hele bingokortet for å finne tallet som leses opp.

Bingokortet på nettet

På nettet spiller du med et digitalt bingokort, men kortet er bygd opp på samme måte. Den eneste forskjellen er at tallene markeres automatisk. Dermed er det lett å følge med, selv om du kjøper mange kort samtidig. I en vanlig bingohall kan du gå glipp av gevinster dersom du ikke følger med og markerer tallene. Det risikerer du aldri på nettet. Dessuten er gevinstene som regel større på nettet.

Bingorom på nettet

Når du spiller online bingo, er det ingen trommel med baller, og ingen leser opp tallene høyt. Tallene blir valgt ut av en tallgenerator. Gevinster registreres uten at du trenger å gjøre noe som helst. Selv om det er en datamaskin som trekker tallene er det ofte en moderator på siden. Moderatoren styrer chatten og leder eventuelle konkurranser på chatten. Du trenger ikke å delta i chatten, men den gjør spillet mer sosialt, nesten som i en ekte bingohall.

Det finnes også en annen variant av nettbingo, der det ikke er noen moderator, og ingen chat. Her er det bare spillere og en datamaskin som trekker tallene. Du kjøper et lodd, tallene trekkes, og trekningen fortsetter til du vinner, eller til et visst antall tall er trukket.

Et populært spill

Bingo er veldig populært. Det skyldes først og fremst at spillet er enkelt. Du trenger ingen kunnskap eller erfaring, og ingen strategi for å spille. Dessuten har mange blitt kjent med bingo i bingohaller eller på sosiale medier. Kanskje du til og med har spilt bingo for moro skyld sammen med familien.